Ajust pàgina

El Pont de Suert


Alta Ribagorça
INICITORNAR A L'ALTA RIBAGORÇA

Alt Pirineu i Aran, LleidaTotes les fotografies


El Pont de Suert


Carrer d'Avall


Pantà Escales


Palau Abacial


Plaça del Mercadal


Casa del Ponter


Jardins i Casa Cotori


El Noguera Ribagorçana


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

El Pont, al·ludeix al pont sobre la Noguera Ribagorçana d’aquesta població; Suert, en la documentació antiga Suberte (s. IX), que és d’origen preromà pirinenc, potser relacionat amb el basc zubi ‘pont’)

Gentilici

Pontarrí, pontarrina

Mal nom

Mentxa-gossos (menja-gossos)

Llengua

Català ribagorçà

Canvis de nom

Pont de Suert --> El Pont de Suert (11/02/1983)

Frases fetes

Els de Pont de Suert són mentxa-gossos.
Lents com la moleta de Raons.


Data de visita:       26 de juliol de 2014


Limita al nord amb Vilaller i la Vall de Boí, a l'Est amb Sarroca de Bellera i Senterada, al Sud amb Tremp i a l'Oest amb Sopeira, Bonansa i Montanui tots tres d'Osca.

Trobem un total de 24 nuclis agregats que son els següents:

Abella d'Adons

Erillcastell

Malpàs

Adons

Erta

Peranera

La Beguda d'Adons

Esperan

Perves

Les Bordes

Gotarta

Pinyana

Casòs

Igüerri

Sarroqueta

Castellars

Iran

Ventolà

Castilló de Tor

Irgo

Viu de Llevata

Corroncui

Llesp

Viuet


Història, cultura, economia

El topònim El Pont de Suert té l'origen en el nom de l'actual despoblat de Suert (el pont, en basc antic). Així doncs, el nom actual de la vila significa, de fet, el pont del pont. Segons Joan Coromines, les paraules basques zubi (pont) i iri (poble) donen la forma Suert, documentada des del 955. Més endavant, es perd la consciència que Suert ja volia dir el poble del pont, i al segle XIII s'introdueix la fórmula, etimològicament redundant, de El Pont de Suert.

El Pont de Suert té els seus orígens en el Vilatge de Suert, situat dalt d'unes roques una mica al sud-oest de l'actual població. Documentada des del 955, la vila de Suverte subsistí fins al segle XIII, quan va anar essent abandonada per donar pas a l'actual el Pont de Suert. El 1240 ja està documentada la població de lo Pont de Suert.

La vila i terme del Pont de Suert fou donada pels comtes de Ribagorça cap a l'any 1000 al monestir de Lavaix, i ratificat pels comtes de Pallars el 1018. El lloc del Pont es va desenvolupar a partir del segle XII, i es va traslladar a l'indret actual. El domini jurisdiccional fou del monestir de Lavaix fins a la fi de l'antic règim. El monestir de Lavaix està parcialment negat per les aigües del pantà d'Escales, i només se'n conserven vestigis. Es mantenen restes del mur angle nord-est del creuer i l'arrencada de l'arc presbiteral de l'absidiola sud, juntament amb un fragment de la part baixa del mur. Agafant la N-260 en direcció a la Pobla de Segur, just havent passat el primer túnel, a mà dreta es poden veure les ruïnes del monestir.

L'economia tradicional del Pont de Suert es basa en l'agricultura de prats, farratges, cereals i patates. Tanmateix, és una activitat en recessió, i actualment representa tan sols el 5% del terme.

La tendència dels darrers anys és a anar disminuint els conreus i, en canvi, augmentar la superfície d'herba, atès que la ramaderia sí que s'ha incrementat notablement, en bona part propiciada per la xarxa de canals de rec alimentada pels grans sifons de l'ENHER.

En ramaderia, la bovina s'ha desenvolupat més que l'ovina, gràcies a l'existència de grans pastures, tot i que en nombre absolut encara hi ha 6 vegades més d'ovelles que de vaques. De cabres i d'eugues i cavalls, n'hi ha, però en un nombre molt petit.

En el camp de la indústria, és innegable que el paper principal deriva de la indústria hidroelèctrica (centrals del Pont de Suert i el pantà d'Escales, desenvolupada durant el segle XX per l'antiga empresa ENHER). També tenen importància els sectors del metall i la fusta.

Pel que fa al sector terciari, el Pont de Suert és molt important en serveis de comerç i turístics de la comarca.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira de la Girella

Festa de Sant Sebastià

Segon dijous d'agost - Festa Major

Vigília de Sant Joan - Festa de les Falles

Confraria de Sant Sebastià.

Mercat el diumenge a la Plaça Mercadal.


Entorn, què veure, què fer

La vila del Pont de Suert

Actual església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu

Església parroquial vella de Santa Maria

Santa Maria de Lavaix

Sant Esteve de Ventolà

Vilatge de Sueix

Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça

Pantà d'Escales


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interés; Que fer al Pont de Suert i mapes; Mapa del municipi .

Navegadors: TomTom.ov2, TomTom.itnGoogle Maps.kml, Copilot.trp; Map Factor Navigator.xml.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.elpontdesuert.com/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/; http://patmapa.gencat.cat/ i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 26/07/2014 Data de publicació: 31/08/2014 Data de revisió: 21/06/2020