Ajust pàgina

Vilaller


Alta Ribagorça

INICI

TORNAR A L'ALTA RIBAGORÇA

Alt Pirineu i Aran, LleidaTotes les fotografies


Vilaller


Església de Sant Climent


Carrer de l'Alba


Font i abeurador


Pont Vell


Vilaller i Pont Nou


Pont penjant al seminari de Puigpedrós


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

villa Alihari

Gentilici

Vilallerenc, vilallerenca

Malnom

Gormands (golafres)

Llengua

Català ribagorçà

Altitud

995,4 metres

Població

633 habitants (2013)

Superfície

58,68 Km2

Densitat

10,79 habitants / Km2


Data de visita:         27 de juliol de 2014


Limita al nord amb Vielha e Mijaran i Naut Aran, a l'Est amb la Vall de Boí, al Sud amb el Pont de Suert i a l'Oest amb Montanui (Osca).

A part de Vilaller trobem també el poble de Senet de Barravés,  a més de l'antiga quadra de Cierco.


Història, cultura, economia

El castell de Vilaller és documentat des del 1117; era dalt de l'esperó rocós que domina la vila closa de Vilaller, però no sembla quedar-ne cap vestigi.

Del passat, sobretot medieval, de Vilaller, es conserven algunes mostres de força interès. D'una banda, hi ha algunes tombes antropomorfes excavades a la roca, com la Tomba de Riupedrós i l'única que queda visible de la Necròpolis de Sant Pere.

A part de les tombes, cal esmentar un interessant conjunt d'hàbitats troglodítics, possiblement aprofitats per l'ésser humà a l'Edat Mitjana, fets aprofitant les roques de l'antiga morrena glacial de la gelera que va formar la vall de la Noguera Ribagorçana en aquest indret. Es tracta de les Cabanes de les Escomes.

A ran de la promulgació de la Constitució de Cadis, es constituïren arreu del país els ajuntaments moderns; Vilaller, que ja tenia precedents d'organització comunal (universitat, comú...), el constituí, juntament amb la majoria de pobles ribagorçans. Artiga i Senet de Barravés també van formar els seus ajuntaments, però el 1847 ja havien estat agregats a Vilaller pel fet que no arribaven a 30 veïns (caps de casa). El 1847, l'ajuntament de Vilaller apareix format per la mateixa vila de Vilaller, i els pobles d'Artiga, Casós, Sarroqueta de Barravés, Senet de Barravés, Viuet i la quadra de Cierco. Entre aquell any i 1857, Casós, Sarroqueta de Barravés i Viuet foren traspassats a l'ajuntament de Llesp.

Com a moltes de les zones d'alta muntanya, l'economia tradicional de Vilaller es basava en la ramaderia i l'explotació forestal, a part d'una certa dedicació a l'agricultura.

La major part de la superfície forestal és comunal, i l'estat en gestiona 4.300 ha. A la resta, cal comptar 9 ha. de cereals, 8 de patates, i la resta són conreus (sobretot prats: un 93%). La terra es treballa sobretot en règim de propietat familiar.

El bestiar és important. Seguint dades dels anys vuitanta del segle XX, hi havia al voltant de 4.680 caps de bestiar, dels quals, 700 bens i uns 500 bovins, sobretot encarats a la producció de llet i de carn.

Avui dia, dins del terme de Vilaller hi ha la Central de derivació de Senet, construïda el 1951, i que disposa d'un salt de 217 metres, que desenvolupa una potència de 9.640 kW; la Central de Vilaller, del 1952 que té un canal de 6,3 km. amb 7 m³/segon, amb el qual produeix 4.200 kW.

El turisme és una activitat amb una importància relativa.

Vilaller ha tingut sempre una certa importància comercial. Antigament havia celebrat fires ramaderes de transhumància força importants, però en l'actualitat s'ha anat supeditant al Pont de Suert, malgrat que ha desenvolupat serveis per a la vall de Barravés.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Pronunciat Virallé en ribagorçà.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Sant Urbà el 25 maig.

Baixada de Falles el 23 i 24 juny.

Festa Major el cap de setmana al voltant de la Mare de Déu d'Agost.

Fira de Tots Sants i Festa del Cep el 1er cap de setmana de novembre.

Festa Petita en honor a Sant Climent el 23 de novembre.

A Senet per Sant Isidre el 15 maig.

A Senet Festa Major i Baixada de Falles el 24 de juny.


Entorn, què veure, què fer. Llocs d'interès

Barri antic de Vilaller.

Vall de Barravés

Vall de Besiberri

Església parroquial barroca de Sant Climent de Vilaller

Pont gòtic sobre la Noguera Ribagorçana del S. XVII.

Església parroquial romànica de Santa Cecília de Senet

Hàbitat medieval de les Cabanes de les Escomes

Tomba antropomorfa medieval de Riupedrós

Tombes antropomorfes medievals de la Necròpolis de Sant Pere.

Ermites de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós i Sant Mamés.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interés. Que veure a Vilaller i mapes.

Navegadors: TomTom.ov2, TomTom.itn,  Google Maps.kml, Copilot.trp; Map Factor Navigator.xml.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.ajuntamentdevilaller.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.lleidatur.com/; http://patmapa.gencat.cat/; http://www.festacatalunya.cat/; i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 27/07/2014 Data de publicació: 14/09/2014 Data de revisió: 21/06/2020