Ajust pàgina

Castell de Mur


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, LleidaINICI


Tornar al Pallars Jussà


Totes les fotos de Castell de Mur


Totes les fotos de Guàrdia de Noguera


Castell de Mur


Castell de Mur


Embassament de Cèllers o Pantà dels Terradets


Guàrdia de Noguera


Guàrdia de Noguera


Totes les fotos de Castell de Mur


Totes les fotos de Guàrdia de Noguera


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Mur

Gentilici

de Castell de Mur

Data de visita:  20 i 21 de Novembre de 2011


El municipi de Castell de Mur agafa el nom del castell de la contrada. L'Ajuntament està a Guàrdia de Noguera.
Limita al Nord amb Tremp i amb Talarn, a l'Est amb Gavet de la Conca i Llimiana, al Sud amb Àger i a l'Oest amb Sant Esteve de la Sarga.
Castell de Mur està composta per els següents pobles agregats: Cellers, Collmorter, Guàrdia de Noguera, El Meüll, Puigmaçana, Santa Llúcia de Mur i Vilamolat de Mur.


Història, cultura, economía

El Castell de Mur i l'antiga Canònica de Santa Maria (Canònica, segons els cànons de lesglésia com les lleis, les normes) i també anomenada Col·legiata de Mur (Col·legiata, sense ésser catedral o església episcopal, tenia un col·legi on hi vivien i es dedicaven a l'estudi).
El conjunt, corona el cim d'un turó de 800 m a la dreta de la Noguera Pallaresa, sobre l'embassament de Cellers a la comarca del Pallars Jussà.

L'activitat econòmica del terme de Castell de Mur és la mateixa que la resta del Pallars Jussà: agricultura, sobretot vi, oli, gra, llegums, verdures i fruites.


Comentaris

Varem anar-hi diumenge a la tarda, i estava tancat i a mes ens va ploure, només varem fotografiar el castell per fora. Dilluns hi varem tornar per a visitar Guàrdia de Noguera.


Vivències, curiositats i llegendes

A Guàrdia de Noguera hi varem trobar l'Agustí, ex company de feina que hi té una casa.

L'esplèndida fortalesa del castell de Mur era, fa anys, el centre del domini dels moros a la Conca de Tremp. Els cristians havien assetjat la força un munt de vegades, sense sortir-sen mai, de l'intent de conquerir-la: la muntanya és tan calba de vegetació, que, arribessin per on arribessin, els infidels del castell de Mur els veien venir d'una hora lluny. Un bon dia, a un dels cristians  se li va acudir una estratagema per poder sorprendre els ocupants de Mur: l'exèrcit cristià es va camuflar cobrint-se de branques d'arbre i d'arbusts, i, poc a poc, van anar pujant muntanya amunt, atansant-se al castell. La filla del rei moro va observar alguna cosa rara, i va demanar a son pare que com era que les mates caminaven; el rei moro, confiat, no li va donar cap mena d'importància al que havia vist la seva filla atribuint al vent del port, que quan bufa ho fa amb molta força. D'aquesta manera els cristians van poder conquerir el castell de Mur.


Entorn

Castell i Colegiata de Mur

Castell de Guàrdia de Mur

Torre del Gasol

Torre del Ginebrell

Embassament de Cèllers o Pantà dels Terradets


Links d'interés


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.castellmur.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat; http://www.artmedieval.net/; http://www.serradelmontsec.com/ i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 21/11/2011 Data de publicació: 26/05/2014 Data de revisió: 18/06/2020