Ajust pàgina

Castellví de la Marca)


Penedès, Costa Barcelona


Comarques de Barcelona, Alt Penedès, Barcelona

   


PÀGINA D'INICI


Pàgina de l'Alt Penedès


Àlbum de fotografies


Castellví de la Marca


Església de Santa María de la Munia


Església de Sant Sadurní


Ermita de Sant Andreu de les conilleres


El Castellot


Àlbum de fotografies de la visita als cellers Joan Sardà


Àlbum de fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Castrum vetulo, kastrumj vetere.
Del llatí vulgar castelu Vetulu (s. X)’castell vill’;  ’castell vell’; del germànic marka ’frontera’.

Gentilici

Castellvilarenc, castellvilarenca.


Data de visita:            06/04/2013


Limita al Nord-Oest amb La Juncosa del Montmell, al Nord i a l'Est amb Sant Martí Sarroca,  a l'Est amb Santa Margarida i els Monjos i al Sud amb Castellet i la Gornal i l'enclavament de Can Vies de l'Arboç i a l'Oest amb Sant Jaume dels Domenys.

Entitats de població: Els Albans i Cal Xeret, Cal Farines, Cal Margarit, Cal Morgades del Grau, El Carrer Fondo, les Cases Noves de Cal Marques, les Cases Noves de la Riera, les Casetes, les conilleres, el Coscó, el Mas de la Pansa, el Maset dels cosins, Pedrers, Ratera i la Múnia que n'ès la capital.


Història, cultura, economia

Castellví de la Marca és documentat lany 977. De lantic poble, en resten escassos vestigis. Era situat sota lantic Castellvell de la Marca (el Castellot, s. XI) i tenia com a centre lantiga església parroquial de Sant Sadurní, avui traslladada al nou veïnat de Castellví. Va ser en època alt medieval que els comtes de Barcelona crearen el terme castral de Castellví de la Marca (la marca de Barcelona) on aquest municipi fora territori de frontera durant les conquestes cristianes. Es pot deduir a partir del topònim "Múnia" el qual aquest es considera d'origen àrab, que hi hagués presència musulmana a la comarca.

Durant el S.X, quan era terra de frontera va agafar el nom de Castell Vell Extrem de la Marca.


Comentaris

La població, molt disseminada en petits nuclis i masies, viu sobretot del conreu de la vinya. També és important la producció dalls, de productes de secà, darbres fruiters i lhorta.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa del Most i Fira gastronòmica el mes d'Octubre.

Festa de l'Empalmada el 14 d'Agost a la Festa Major de la Múnia.

Les Caramelles.


Vivències, curiositats i llegendes

Vàrem anar-hi per a visitar els cellers Joan Sardà. Vàrem visitar una vinya i el celler. Érem dues parelles a la visita i ens van poder explicar amb claredat l'historia de la vinya, de la masia, detalls de l'elaboració del vi i respondre clarament els dubtes dels visitants, finalment una visita a la bodega amb les corresponents explicacions,... en acabar un tastet de vi i vam poder comprar un cava que a l'Anna li va agradar molt.


Llegenda del Castellot: A les runes del Castellot hi viu una donzella encantada que guarda un tresor enterrat. Qui aconsegueixi desenterrar el botí, es farà amb ell i guanyarà la mà de la noia de bellesa encisadora. Però malgrat que molts ho han intentat per molt que caven i caven, quan lendemà continuen, veuen que la terra torna a ser al seu lloc i les eines han estat llançades al peu del veí castell de Marmellar.


Entorn, que veure, què fer

Cellers de vins i caves.

Pujar al Castellot, damunt d’un penya-segat de quasi 500 metres on la vista es perd fins als confins de la mar, dominant les terres planes de l’Alt i Baix Penedès.

Capella de la Verge del Vinyet.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol de punts dinterès.

Recorregut per Castellví de la Marca.

Itinerari per a Navegadors. TomTom (.itn), Sygic (.itf), Google (.kml) i Google (.kmz).


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.castellvidelamarca.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat; http://www.festacatalunya.cat/ i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 06/04/2013 Data de publicació: 07/02/2016 Data de revisió: 14/06/2020