Ajust pàgina

Escut de Sant Jaume dels Domenys

Sant Jaume dels Domenys(ó)  


Penedès - Costa Daurada


Comarques de Tarragona, Baix Penedès, Tarragona

   

INICI


Anar al Baix Penedès 


Totes les fotografies


Sant Jaume dels Domenys


Església


Aqüeducte


Torre de Lleger


Església de Nostra Senyora dels Angels


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Vila Domenio, del llati dominiu (domini senyorial)

Gentilici

Domenyenc, domenyenca

Canvis de nom

Guerra Civil Espanyola --> Domenys del Penedès

Sant Jaime del Domenys --> Sant Jaume dels Domenys (12/02/1983)Data de visita:         06/04/2013


Limita al Nord amb el Montmell, al l'Est amb Castellví de la Marca, l'Arboç i Castellet i la Gornal, al Sud amb Banyeres del Penedès i Llorenç del Penedès i a l'Oest amb la Bisbal del Penedès.

Entitats de població: L'Arquet, els Arquets, la Carronya, Cornudella, l'Hostal, Lleger, el Papagai, el Papiolet, Sant Jaume dels Domenys i la Torregassa.


Història

El topònim Vila Domenio està documentat des de l'any 938 i hom creu que correspon a una antiga vil·la romana. L'any 1279 s'esmenta l'església de Sant Jaume-Santi Iacobi de Domensa, pertanyent al terme de Castellví de la Marca, que paga un delme de 80 sous a la Santa Seu. Fou del terme del castell de la Guàrdia de Banyeres.

Segons el fogatge de l'any 1385, hi havia 6 focs de l'església a la Parròquia de Sant Jaume de Castellví de Penedès. L'any 1553, eren ja 16 els focs existents a la parròquia. Desprès del decret de Nova Planta, Sant Jaume, ja terme propi amb 96 habitants el 1783. el 1847 es van incorporar a Sant Jaume els pobles de Lleger, la Torregassa i Gemenelles.

Municipi del Baix Penedès, situat a la zona centre-oriental de la comarca. Es recolza en les estrivacions de la serra del Montmell i s'estén a les terres planes de la depressió central.

Els conreus comprenen 1.588 ha. (el 70 % del total). Malgrat els aqüífers existents nomes consten 7 ha. de regadiu. El 75 % dels conreus són de vinya, 5% de cereals, 15 % d'oliveres i 7% d'ametllers. La producció anyal del raïm, és de 8 a 9 milions de quilos de fruit. L'any 1961 fou inaugurat un celler cooperatiu amb una capacitat d'emmagatzematge de 60.000 Hl. Avui dia, modernitzada, passa de llarg de 130.000 Hl.

Hi ha granges avícoles, de porcs i de vedells, a més de bestiar oví.

La indústria és representada per algunes fàbriques de gèneres de punt, de metal·lúrgia i de material elèctric. El municipi disposa dels serveis mèdics i escolars bàsics, a més d’instal·lacions esportives, entre les quals hi ha les del Golf Centre Sant Jaume.


Comentaris


Fires i Festes

Aplec a l'ermita dels Arquets: el dilluns de Pasqua.

Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular), a finals de gener o principis de febrer, a la cooperativa.


Vivències, curiositats i llegendes

Sant Jaume dels Domenys destaca perquè conserva les restes d'un aqüeducte romà, l'obra hidràulica de més interès que es conserva al Penedès. Segons sembla va ser construïda per dotar d'aigua la gran vila romana, situada on avui hi ha la masia dels Arcs. Data probablement dels segles IV o V de l'era cristiana. Actualment es conserven tres trams, d'un, dos i tres arcs, respectivament, amb una alçada de quatre metres i una llargada total de 12,7 metres.


Entorn, Que veure

Els Arcs. Restes d'un aqüeducte romà.

La Torre de LLeger.

Necròpolis medieval.

Un tomb per els poblets del municipi


Links dinterès

Plànol de punts d'interès.

Recorregut per Sant Jaume dels Domenys.

Itinerari per a Navegadors: TomTom (.itn), Sygic (.itf), Google (.kml) i Google (.kmz)
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.santjaumedelsdomenys.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat; http://www.poblesdecatalunya.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blocs daccés públic.

Data de visita: 06/04/2013 Data de publicació: 28/02/2016 Data de revisió: 14/06/2020