Ajust pàgina

Planoles


Comarques Gironines Pirineus


Ripollès, Comarques de Girona

INICI


Anar al Ripollès


Totes les fotografies Google+ / Flickr


Planoles


Església de Sant Vicenç


Monument a la moneda Ibèrica


La botiga multi-article


Vista de Planoles


Font dels Burro a Planès


Totes les fotografies Google+ / Flickr



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Des de lany 938, Planoles és esmentat com a Villa Planezoles in Valle Petrariense. Aquest nom de Vall Pedrera, és el que rebia antigament la Vall de Ribes.
Lany 1079. trobem una nova referència com a vall de Planarzes.
En la documentació antiga Planedolas o planezoles (s. XI), que prové del llatí PLANETIOLES “petites planes”.

Diminutiu plural de plana, equivalent a “planes petites”.

Gentilici

Planolenc, planolenca.

Canvis de nom

Planolas --> Planoles   (31/12/1979)

Subcomarca

Vall de Ribes


Data de visita:                      23 de juliol de 2017


Els límits del terme municipal són al nord Queralbs, a lEst Ribes de Freser i Campelles, al Sud Gombrèn i a lOest Toses.

El municipi de Planoles, està format pels pobles de Planoles i de Planès. A més hi ha 6 veïnats o nuclis dispersos (Can Fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells i el Serrat, lAspre i El Puig.


Lentorn físic

El nom de Planoles fa referència a lorografia i la principal característica del paisatge més immediat al poble: els petits plans derosió sobre els que se situa ¡ que han constituït la base de la seva economia agrícola i ramadera enmig dun paisatge dominat pels acusats pendents de lalta muntanya.

Situat a la vall de Ribes, a la serra de Gorrablanc, prop del límit amb l'Alta Cerdanya, regat pel Rigard i pels seus afluents, els torrents Aspres i de Planès, al nord-oest de Ripoll. Relleu muntanyós, cobert en part de boscs de roures i pins i en part de pasturatges.


Història, cultura, economia

El poble de Planoles, o la villa Planezoles, in valle Petrariense, és esmentat des de lany 938, en què la devota Auresza va cedir un alou daquest lloc al monestir de Sant Joan de les Abadesses. El 1079 un tal Guerau Guillem va fer donació a la catedral dUrgell del seu alou de Croells (encara subsistent en un mas), situat al comtat de Cerdanya i a la vall de Planarzes. Lalou termenejava amb la muntanya de Toses, amb el terme del castell de Ribes, amb lelevació dEra Mala i amb la vila de Toses, noms tots ells vius encara a la contrada. Les primeres notícies que hi ha de lesglésia de Sant Vicenç de Planoles daten del 1114, tot i que cal suposar que existia de molt abans.

El terme pertanyia en part als senyors de Mataplana, amos de Gombrèn i de la vall de Toses, i en part al rei. La població es considerava lloc reial, i la part del sobirà, la més important i poblada del terme.

Al segle XIV, Planoles es considerava lloc reial i tenia 21 focs o famílies el 1370.


La vida de Planoles es desenvolupa al centre de la seva vall, entre la carretera i el Rigard; els seus vessants Nord i Sud són coberts de boscs de roures i pins a la solana i avets a lobaga, fins a prop dels 1 800 m daltitud, i de pasturatges i ermots daquesta alçària en amunt. Els conreus pràcticament han desaparegut en els darrers anys del segle XX i els pocs que queden, farratge bàsicament, es troben prop de la població. Pel que fa a la ramaderia, destaca el bestiar boví (va arribar a suplantar els antics ramats dovelles) i porcí. A Planoles hi ha una fusteria, una fàbrica dembotits i empreses de construcció. Hi ha mines d'antimoni.


Pel que fa al turisme sha constatat un important augment de la segona residència destiu i una considerable dotació dinfraestructura en aquest sentit. A més a més, en el municipi hi ha un càmping-masia, residències casa de pagès, un refugi i lalberg Pere Figuera.

       

Fills il·lustres i adoptius


Comentaris


Gastronomia


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

22 de Gener, Sant Vicenç.

3 de Febrer, Sant Blai.

Festa Major, tercer diumenge dagost.

Festa de les Caritat, tercer diumenge de juny.

La gran Truitada, dilluns de Pasqua.


Entorn, que veure, què fer

Visitar La Casa de les Papallones. Cita prèvia als telèfons: 93 889 07 17 o al 696 414 592, també lacasadelespapallones@gmail.com.  + info a www.lacasadelespapallones.com


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps ; Que veure a Planoles ; Mapa del municipi .

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google( (.kmz)


Mapa interactiu



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.planoles.cat/; http://www.elripolles.com/; http://www.dadescat.info/; http://encos.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic. 

Data de visita: 23/07/2017 Data de publicació: 10/09/2017 Data de revisió: 24/06/2020