Ajust pàgina

Toses


Comarques Gironines Pirineus


Ripollès, Comarques de Girona

INICI


Anar al Ripollès


Totes les fotografies Google+ / Flickr


Toses


Vista del poble


Porxo de Cal Sauque


Espinosa


Fornells de la Montanya


Dorria safareig i església


Dorria vistes des del campanar


Totes les fotografies Google+ / FlickrLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Tosos (s. IX), que probablement prové del llatí TONSOS 'pelats (d'arbres).

Gentilici

Tosà, tosana.

Canvis de nom

Toses de la Muntanya (1937) Durant la Guerra Civil Espanyola.

San Cristobal de Tosas à Toses 03/09/1982.

Dites

Fer com els músics de Toses, que tocaven de franc i feien el gasto.

Subcomarca

Vall de Ribes


Data de visita:                      23 de juliol de 2017


Els límits del terme municipal són al nord amb la comarca de lAlta Cerdanya de França, a lest amb Planoles, al sud amb Gombrèn i Castellar de nHug (Berguedà) i a loest amb Alp (Cerdanya).

El municipi de Toses està format per Toses, Nevà, Fornells de la muntanya, Dòrria i veïnat d’Espinosa.


Lentorn físic

Situat a la Vall de Ribes, al Ripollès, l’extens municipi de Toses ocupa la vall alta i capçaleres del riu Rigard que discorre d’est a oest, des del Pla de Rus, el Pla d’Anyella, la Collada de Toses i les Colladetes fins a Ribes de Freser, creant contrastats paisatges entre la obaga i el solei, en un recorregut caracteritzat pels extensos plans de suaus contorns entorn dels 2.000 metres i pronunciats pendents als vessants més baixos.

La vall del Rigard, per la seva particular orientació i un desnivell que supera els 1.600 metres genera una immensa varietat despais, propicis per a acollir una gran riquesa despècies vegetals i animals, que es veuen afavorides pel particular clima de lalta muntanya mediterrània humida, caracteritzada per una gran insolació i abundants precipitacions.


Història, cultura, economia

Toses és un dels pobles més antics de la Vall de Ribes, citat com a Toses per primer cop el 839 dC. El Castell de Toses, que pertanyia a la família noble de la Cerdanya Urtx, era el centre jurisdiccional de la seva vall. Nevà ha estat sempre unit històricament al domini feudal de Toses, tot i tenir autonomia parroquial plena, ser tant antic com ell i haver arribat a tenir més habitants censats que Toses.

Tota la vall de Toses tenia com a centre jurisdiccional el castell de Toses, ben documentat des del segle XIII, quan ja pertanyia als nobles cerdans cognomenats Urg o Urtx, que suniren als Mataplana pel casament de Galceran dUrtx amb Blanca de Mataplana, efectuat abans del 1240. Amb el fill daquest matrimoni, Ramon dUrtx, la vall de Toses, amb Dòrria i Campelles, passà a formar una de les batllies del gran domini dels barons de Mataplana. Aquest domini prengué, avançat el segle XIV, el nom de baronia de Toses. Més tard la baronia passà als ducs dHíxar. De lantic castell de Toses, regit per castlans que en reconegueren vassallatge als Mataplana i després als Pinós, es conserven trossos de mur, i se'n veuen fossars a lindret anomenat els Castellassos, més amunt de la població de Toses. Des de lemplaçament del vell castell es domina tota la collada de Toses, el coll de Castellar, Dòrria, la Roqueta del camí de Castellar i tota la part alta de la vall de Ribes.

La història posterior del terme es relaciona amb totes les vicissituds i els canvis de domini del gran lot territorial de les baronies de Pinós i de Mataplana, de la Portella i de la vall de Toses, que al segle XVII pertanyia als ducs dAlba.


En el terme municipal de Toses, tot i que lagricultura i la ramaderia anaren perdent importància al llarg dels darrers anys del segle XX enfront del sector serveis, encara tenen un pes econòmic destacat. Pel que fa a lagricultura, en el centenar dhectàrees de terres llaurades (augmentaren durant dècada del 1990) que té el terme, shi conreen farratge i cereals. Però en el municipi de Toses predomina la superfície forestal i les pastures permanents pel bestiar, entre els quals es destaca el pla enlairat dAnyella, limitat i travessat per una pista militar. Quant a la ramaderia destaca el bestiar boví, oví i en menor importància lequí.

En aquest terme hi ha meners dantimoni, de coure argentífer, de ferro i de volframi, però no se n'explota cap. Els de ferro havien estat explotats a lèpoca de les fargues, vers els segles XVII o XVIII.

A Toses shi fa una fira de caça, pesca i natura el segon cap de setmana dagost. Pel que fa a serveis el municipi disposa duna pensió i residències casa de pagès.

Darrerament començà a ser important el turisme.

       

Fills il·lustres i adoptius


Comentaris


Gastronomia

La gastronomia local es basa en la cuina dalta muntanya: escudella i carn dolla o un bon rostit. Una de les postres típiques de la zona són les anomenades suca-mulles, consistents en pa sec, vi dolç, vi blanc i sucre. També es típic lànec amb naps, que es cuina durant la festa de Sant Grau.


Vivències, curiositats i llegendes

Tunel del Cargol. Per salvar el fort pendent, dins el terme municipal, les vies del tren de la línia Ripoll-Puigcerdà dibuixen un cercle complert fins a sortir el tren gairebé per el mateix punt que ha entrat però 80 metres mes amunt.

El municipi comprèn el poble més alt de Catalunya, Dòrria, situat a 1.550 metres sobre el nivell del mar.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa de Dòrria (Toses). Cap de setmana proper al 24 de juny.

Festa major de Nevà (Toses) , Festa de Sant Cristòfol. 1 de juliol (Primer o segon cap de setmana de juliol).

Festa de sant Cristòfol de Toses (Toses). 10 de juliol.

Festa de Santa Magdalena de Toses (Toses) , Festa major de Toses. 3 de juliol (Tercer cap de setmana de juliol).

Festa major de Dòrria (Toses) , Festa de Sant Víctor. 27 de juliol (Es pot celebrar el cap de setmana més proper).

Festa major de Fornells (Toses) , Festa de Sant Pere. 29 de juny (Es pot celebrar el cap de setmana més proper).

Festa major de Fornells (Toses) , Festa de Sant Miquel. 29 de setembre (Es pot celebrar el cap de setmana més proper).

Festa de Sant Grau a Nevà (Toses). 13 d' octubre.

Fira de caça, pesca i natura el segon cap de setmana dagost.


Entorn, que veure, què fer

Conjunt històric de Dòrria, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la seva bellesa i conservació romànica.

Església de Sant Cristòfor de Toses.

Museu del Pastor de Fornells de la Muntanya.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Toses.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml), Google(.kmz)


Mapa interactiuPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.toses.cat/; http://www.elripolles.com/; http://www.dadescat.info/; http://encos.cat/; http://www.catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic. c. 

Data de visita: 23/07/2017 Data de publicació: 27/08/2017 Data de revisió: 24/06/2020