Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Anglesola


Àmbit de Ponent


Terres de Lleida, Urgell, Lleida

INICI


Anar a l'UrgellTotes les fotografies


Anglesola


Carrer Major


Cal Campana


Cal Paguera


Església


Restes Castell i Església


Totes les fotografiesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
El topònim dAnglesola, el trobem el 1079 sota la forma Angulariola, derivat molt probablement del llatí ecclesiola, 'església petita”.

Gentilici

Anglesolí, anglesolina

Agermanament

Chirac (França)

Mal nom

DAnglesola, ni mula ni dona.

Dites

Com sant Pau d'Anglesola, que és casat i no té dona


Data de visita:                  30 de Març de 2015


Limita al Nord amb Tornabous, lenclavament dAguilella, que pertany al municipi de Barbens (Pla dUrgell), i Tàrrega, a lEst i Sud-est amb Vilagrassa, al Sud i Sud-oest amb Bellpuig i a lOest amb Barbens

El terme, a més de la vila dAnglesola, també és format per la caseria de les Cases de Barbens, lantic terme de Montargull i lantic priorat del Paganell.


Història, cultura, economia

En un document del 1079 Ramón Berenguer II i Berenguer Ramón II cedien les terres a Berenguer Gombau perquè les repoblés. Es convertia en el centre de la baronia d'Anglesola, decisiva en la reconquesta catalana. El llinatge de la baronia va prendre el nom del castell. A partir del segle XII, es va dividir en tres branques: els senyors de Vallbona, els de Bellpuig i els d'Anglesola. El 1097, se cita per primera vegada l'església de la població i el 1139 es funda un hospital per a pobres.

El llinatge dels Anglesola es va extingir en 1382 i Martín I va lliurar la baronia a Pere de Benviure, un protegit de la reina María de Luna. Més tard va passar a les mans dels Erill, el llinatge del qual va desaparèixer el 1475. Finalment, va acabar en poder dels comtes de Perelada, que van tenir la senyoria fins al final de l'antic règim.


L'actual església parroquial està dedicada a Sant Pau de Narbona i es creu que va ser construïda al mateix lloc en el que es trobava l'original. És del segle XV, de nau única, amb capelles laterals i cor.

La vila tenia tres creus de terme, de les quals únicament se'n conserva una, situada a la plaça de Santa Anna. Es troba elevada sobre tres esglaons,  al sòcol es pot veure gravat l'escut de la ciutat. La creu està coronada per un capitell on hi ha esculpides les imatges de diversos sants. Està considerada com a Monument Històric Artístic.

A la plaça Major poden veure's les restes de la portalada d'un antic convent de trinitaris, fundat el segle XIII. És d'estil romànic de transició i té gravat l'escut de l'ordre i una imatge de Sant Joan de Mata.


Leconomia pròpia del terme és predominantment agrària. Tot el territori és pràcticament ocupat per les terres de conreu. El canal dUrgell permet de regar més de la meitat dels conreus.

Els principals conreus de regadiu són els cerealícoles (ordi, blat, blat de moro), el farratge (alfals), la bleda-rave, les hortalisses i els arbres fruiters. Al secà, hom planta blat, ordi, ametllers i algunes oliveres. Entre els conreus de fruita dolça destaca especialment les pomeres. La ramaderia de bestiar porcí i daviram és la predominant, tot i que també cal esmentar el bestiar oví i boví.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa dels tres tombs i fira medieval, per Sant Antoni Abad, al mes de març.

Festa Major al mes de maig.

Festa Major de setembre en honor a La Santa Creu.


Entorn, que veure, què fer

Espai del Carro.

Cal Gassol.

Centre urbá.


Links dinterès i documentació adjunta

Que fer a Anglesola, Mapa de punts d'interès.

Itineraris: Google Maps, CoPilot, TomTom


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://anglesola.ddl.net/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 30/03/2015 Data de publicació: 23/05/2015 Data de revisió: 15/06/2020