Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

áEls Omells de na Gaia


Àmbit de Ponent


Terres de Lleida, Urgell, Lleida

PÀGINA D'INICI


Pàgina de l'Urgell



Totes les fotografies


Els Omells de na Gaia


Vista del poble


Passejant per el poble


Carrers del poble


Carrer del forn


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Olmellis o Ulmellis. Ulmells (s.XII) correspon a un nom col·lectiu diminutiu d'Om; na Gaia, antropònim medieval d'origen llatí, Gaia, amb l'article personal, na.

Darrer canvi de nom

Omells de Nagaya --> Els Omells de na Gaia (11/02/1983)

Gentilici

Omellenc, omellenca

Dites

Dels Omells, no et fiïs d’ells.


Data de visita:            29 de Març de 2015

Limita al Nord-Oest amb Maldà i al Nord i al l’est amb Vallbona de les Monges, al Sud amb Senan (Conca de Barberà) i a l'Oest, per un punt, amb l’Espluga Calba (Garrigues).


Història, cultura, economia

Fou repoblat en temps de Ramon Berenguer IV, a mitjan segle XII. El primer senyor conegut del terme és Ramon de Torroja (mort el 1196), vidu ja de Gaia de Cervera, de la família dels vescomtes de Bas, que morí uns deu anys abans. El mateix escut municipal fa referència als cérvols de Cervera relacionat amb la noble Gaia de Cervera. Cal suposar que és aquesta Gaia que donà el determinatiu al vell castell d’Olmellis o Ulmellis , (que correspon a un fitònim derivat diminutiu d’oms, tipus de vegetació encara abundant a les fondalades) que continuà en mans dels Torroja (en tingueren drets, però, els Aguda i els Portella). Simó de Palau, vescomte de Bas, fill d’Eldiarda de Torroja, donà en testament (1245) el castell, lloc i terme dels Omells a l’abadessa de Vallbona de les Monges i la seva filla Sibil·la, vescomtessa de Bas, renuncià també el 1261 en favor de l’abadessa de Vallbona de les Monges, la qual el 1273 prengué possessió de la tercera part de la castlania de mans de Berenguer de Llorac. L’abadessa tingué la jurisdicció plena del lloc (i d’altres que posseïa) per compra al rei Pere el 1380, i el poble restà incorporat a la baronia de Vallbona de les Monges (llevat d’uns anys durant la guerra contra Joan II, que passà a Poblet) fins a la fi de l’Antic Règim.


Les activitats agràries constitueixen la base econòmica del municipi. Els conreus es concentren sobretot a la part Nord i Oest dels Omells. L’agricultura és totalment de secà (cereals, vinya, olivera i ametller). Destaca la cria de bestiar porcí i d’aviram.


Vivències, curiositats i llegendes

Els carrers van baixant des del castell, seguint els desnivells de forma concèntrica. Passejar pels Omells de na Gaia es un plaer ja que conserva encara el seu caràcter medieval i s'hi poden trobar racons acollidors com la Plaça Major o el carrer de la Font.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa del Roser el 22 de Maig.

Festa Major de la Mare de Déu de l'Assumpció vers el 15 d'Agost.


Entorn, què veure, què fer

Església parroquial de Santa Maria.

Antigues cases pairals.

Esteles funeràries discoïdals.

Conjunt de 5 fonts repartides pel poble.

Cabanes amb volta de canó.

Quadra del Mas Déu.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol del poble.

Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.omellsdenagaia.cat/; http://www.lleidaalminut.com; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 31/03/2015 Data de publicació: 27/09/2015 Data de revisió: 04/06/2020