Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á La GaleraTORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ


Terres de l'Ebre

Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografíes


La Galera


Creu de terme


Pont i torre medieval convertida en església


Antic ajuntament


Carrer Major


Totes les fotografíesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia

Galea

Gentilici

Galerenc, galerenca

Altitud

120 metres

Mancomunitat

Taula del Sènia

Població

808 habitants (2013)

Superfície

27,47 Km2

Densitat

29,41 habitants / Km2


Data de visita:          14/04/2014Limita al nord amb Santa Bàrbara, a l'Est amb Masdenverge i Godall, al sud amb Godall i Ulldecona i a l'Oest amb Mas de Barberans.


Història, cultura, economia

Les primeres notícies documentals sobre la vila són de 1320 quan el rei Jaume el Just d'Aragó va autoritzar el control del poble conegut com a Pobla de la Galera a l'arquebisbe de Tortosa. Es creu que la població ja havia començat a establir-se al lloc des de 1303.

L'edifici més destacat és el de la torre de la Galera. Es va construir el 1340 com a torre de guaita i la seva construcció va ser sufragada per la vila de Tortosa. Es tracta d'un edifici de planta rectangular i amb una altura considerable. El 1684 es va reformar el seu interior per convertir-la en l'església parroquial, dedicada a Sant Llorenç. Les obres de reforma del temple van quedar en suspens durant la Guerra de Successió espanyola, període durant el qual la torre va servir com a caserna militar. La benedicció de la nova església va tenir lloc el 15 d'agost de 1711.

Des del segle XVII es van instal·lar a la Galera mestres terrissers amb què aquest ofici s'ha convertit en una tradició a la localitat. El poble compta amb un museu, el Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, en el qual s'explica l'elaboració de les peces de fang. Durant el mes de maig se celebra una fira d'artesania terrissera.

La Galera és una població del Montsià famosa estatalment i fins i tot a lestranger per les seves terrisses i encara més per la seva fira dedicada a lesmentada artesania on hi acudeixen artesans de tot arreu durant el mes de maig que és quan es celebra aquesta espectacular i tradicional mostra.

El 1983 hi morí Llum de la Selva, i hi fou enterrat.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites

A la Galera, xerraires.... però acollidors, laboriosos i emprenedors.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fesolada Popular (19 de Març, Sant Josep)

Festes Majors: se celebren la setmana del 10 d 'Agost amb la festivitat de Sant Llorenç.

Fira de la Terrissa que se celebra al voltant de l' 1 de maig.


Entorn, que veure, què fer?


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa punts d'interès; Que veure a La GaleraPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.galera.altanet.org/; http://www.viulebre.com/; http://jaum12.wix.com/; http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat// i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 14/04/2014 Data de publicació: 04/05/2014 Data de revisió: 19/06/2020