Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Ulldecona


TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

  Terres de l'Ebre

   Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografies


Ulldecona


Oficina de Turisme


Arc al Carrer General Cabrera


Convent de Sant Domènec (ajuntament)


Casa de la Feligresa


Els porxos al carrer Major


Ermita de la Mare de Déu de Loreto


Castell d'Ulldecona


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Ulcona

Gentilici

Ulldeconenc, ulldeconenca. Faldut, falduda

Mancomunitat

Taula del Sénia

Altitud

133 metres

Població

7.240 habitants (2013)

Superfície

126,88 Km2

Densitat

57,06 habitants / Km2


Data de visita:          14/04/2014


Limita al Nord-Oest amb Mas de Barberans; al Nord amb la Galera, Godall, i Freginals; a lEst i al Sud amb Alcanar; al Sud amb els termes de Sant Rafel del Maestrat, Traiguera, Sant Jordi del Maestrat i Vinaròs i a l'Oest amb la Sénia.

Entitats de població: Les Ventalles, La Miliana, Sant Joan del Pas, Els Valentins, El Castell i Ulldecona.


Història, cultura, economia

Situada a la franja meridional de les Terres de lEbre, compta amb un paratge privilegiat fruit de la seva situació geogràfica. Amb un relleu configurat per la serralada del Montsià, la serra de Godall, la vall de la Foia, la plana de la Galera i la proximitat de la costa a uns escassos 12 km, ens permet gaudir tant de la natura com de la platja.

Ulldecona combina una privilegiada ubicació en un territori natural tan fèrtil com és el delta de lEbre, amb un conjunt de magnífics patrimonis històrics. És el cas de les pintures rupestres (Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO), les més importants de lanomenat estil llevantí de tot Catalunya; els vestigis medievals imponents, com el castell o lesglésia de Sant Lluc, o la tradició històrica i festiva de la Passió, una de les més antigues i representatives, actualment en plena vitalitat.

La seva població està distribuïda entre la vila i cinc nuclis rurals. Barris amb identitat pròpia que, ja sigui pel patrimoni cultural, monumental, natural o gastronòmic, mereixen ser visitats.

Les Ventalles és un nucli dorigen medieval amb església romànica. Sant Joan del Pas és un altre lloc urbà que solament el separa de Sant Rafel del Riu (Castelló de la Plana) un pont sobre el riu Sénia que igualment es frontera provincial i també de les comunitats catalana i valenciana. Més amunt es localitza el Barri Castell amb aire de poble; fora però prop daquesta ruta, el de menys habitants, la Miliana també dorigen medieval i el més ampli de tots, els Valentins famós pels seus establiments de gastronomia, molí doli, etc.

Ulldecona compta amb una forta empenta industrial, gaudeix de nombroses mostres dart i construccions monumentals que testimonien la gran importància que ha tingut Ulldecona al llarg de la història, des dèpoca prehistòrica fins la més recent actualitat. A més, fruit del gran teixit associatiu i participatiu de la seva gent, shan conservat nombroses tradicions que configuren un valuós patrimoni cultural; Festes quinquennals, Ball de mantons, La Passió dUlldecona, Cant coral,...

La situació oberta i fronterera amb el territori musulmà de València féu que el terme, tot i haver estat ocupat simultàniament amb Tortosa (1148), no es reestructurés fins un quart de segle més tard i, encara, que no es repoblés intensivament fins després del 1222, quan les conquestes cristianes shavien ja estès a laltra banda del riu de la Sénia, dit també antigament riu dUlldecona.

Lagricultura ha estat la base econòmica tradicional. Principalment dedicada al secà, al llarg sobretot de la segona meitat del segle XX ha vist augmentar les terres dedicades al regadiu gràcies a les successives ampliacions de les zones de regs del pantà.

Hom ha abandonat terres de conreus daltitud mitjana per manca de rendibilitat i, en canvi, ha intensificat el conreu daquelles que es poden regar. Les produccions tradicionals de lagricultura dUlldecona han estat els cereals, els llegums, la vinya, lolivera, les garrofes i les patates, destinades al consum interior. Gairebé han desaparegut els llegums, els garrofers i la vinya, i ha tingut una recessió important lametller i el presseguer. També han disminuït les terres conreades amb cereals, mentre que lolivera sha mantingut relativament estable en les darreres dècades del segle XX, i ha adquirit importància el conreu de cítrics (taronges i mandarines). Al sector més planer es dedica majoritàriament a l'horta.

La ramaderia ha experimentat en temps moderns una notable creixença. Destaca la cria daviram, que començà a adquirir importància a partir del 1950, de bestiar porcí, oví i de conills.


Personatges il·lustres

Adam Raga, bicampió mundial de trial i 4  vegades el Campionat del Món de trial indoor.


Comentaris i vivències

A l'oficina de turisme ens varen informar molt be del que podíem visitar i també on menjar i dormir.

Seguint els seus consells varem fer nit a l'hotel Bon Lloc, preu correcte, ben situat, net i polit, a mes d'habitacions tenen bungalows. Els menjars amb bona relació qualitat preu. Tracte molt familiar. Recomanable.


Dites, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Març, abril, maig: La Passió dUlldecona.

Maig-juny: Jornades musicals a lErmita de la Pietat.

Juny: Festes majors dels Valentins, les Ventalles i Sant Joan del Pas.

Agost: Festes Majors de la Pietat a Ulldecona i Festes Majors al barri Castell i a la Miliana.

Octubre: Fira i festes de Sant Lluc.

Novembre: Jornades gastronòmiques i mostra de productes.

Desembre: Fira de Nadal i Reis, i mostra dartesans, ceramistes i pintors locals.


Entorn, que veure, què fer?

Abrics i les pintures rupestres.

Passejar pel nucli històric.

Castell d'Ulldecona.

Ermita de la Mare de Déu de la Pietat.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interes a Google Maps; Que veure a Ulldecona.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Mapfactor_Navigator( (.xml)Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://ulldecona.cat/; http://jaum12.wix.com/; http://www.catalunya.com/; http://www.turismedia.com/; http://www.viulebre.com/ http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat/: http://www.enciclopedia.cat/ i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 14/04/2014 Data de publicació: 10/05/2014 Data de revisió: 19/06/2020